Επιλεγμένα / Your Choices

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Φιλοσοφικές Μορφές- Novalis

Φιλοσοφικές Μορφές- Novalis 


Γνωρίζοντας πως ο Ρομαντισμός είναι ένα ιδιαίτερα προσφιλές θέμα, που ασχολείται με το συναίσθημα, θα παραμείνουμε λίγο περισσότερο σε αυτό :)
Σε προηγούμενη ανάρτηση, μιλήσαμε για τον Σταντάλ, μια σπουδαία προσωπικότητα των γαλλικών γραμμάτων. Εδώ μεταφερόμαστε στην Γερμανία για να μιλήσουμε για μια ηγετική μορφή του Γερμανικού Ρομαντισμού, και πρώιμο Ρομαντικό συγγραφέα και φιλόσοφο, τον Novalis.

Ο Novalis ή αλλιώς Friedrich Von Hardenberg γεννιέται το 1772 στο Wiederstedt της Γερμανίας. Από μικρή ηλικία ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη φιλοσοφικών και θεολογικών κειμένων και διαβάζει τα κείμενα των Φιλοσόφων του Γερμανικού Ιδεαλισμού. Δέχεται μεγάλη επιρροή από την ρασιοναλιστική σκεψη του Kant, του Schleiermacher και του Schelling και ξεκινάει την καταγραφή σκέψεων πάνω σε αυτά. Μελετά επίσης ρητορική και κλασσική αρχαία λογοτεχνία. Αργότερα σπουδάζει νομικές επιστήμες στα πανεπιστήμια της Γένα, της Λειψίας και της Βιτεμβέργης. Παρακολουθεί επίσης και μαθήματα ιστορίας τα οποία παρέδιδε ο Schiller, με τον οποίο ήταν και φίλοι. Αργότερα συνδέεται με πολύ μεγάλα ονόματα της φιλοσοφικής σκέψης της εποχής του όπως τα αδέρφια Schlegel, ο Goethe, o Herder, o Tieck και ο μυθιστοριογράφος Jean Paul. Οι γνώσεις του δεν σταματούν εκεί. Αργότερα όταν αναλαμβάνει την οικεγενειακή επιχείρηση των ορυχείων αλατιού, παρακουλουθεί σε ακαδημία μαθήματα μαθηματικών, γεωλογίας, χημεία, βιολογία και φυσικά φιλοσοφία.

Οι σκέψεις και το συγγραφικό έργο αυτού του πραγματικά αξιόλογου φιλοσόφου είναι πολύ σημαντικά και επηρεάζει όλους όσους συναναστράφηκαν μαζί του. Η επίδραση που ασκεί με τις σκέψεις του πάνω σε φιλοσοφικά, θεολογικά και θέματα πάσης φύσεως διαμορφώνει αυτό που αργότερα ονομάζεται Γερμανικός Ρομαντισμός, ένα κίνημα με ιδιαίτερη επίδραση στην παγκόσμια σκέψη και λογοτεχνία.

Διαβάζοντας έργα του όπως οι Αφορισμοί, Ύμνοι στην Νύχτα και Πίστη και Αγάπη ή Ο Βασιλιάς και Η Βασίλισσα, διαπιστώνουμε πως πρόκειται για έναν συγγραφέα που έχει τη δυνατότητα να εντάσσει το λυρικό/ ποιητικό στοιχείο μέσα στο φιλοσοφικό και το αντίθετο με έναν εκπληκτικό χειρισμό της γερμανικής γλώσσας. Στους Αφορισμούς, που είναι μια συγκεντρωτική πραγματεία των βασικότερων έργων και φιλοσοφικών σημειώσεων του Novalis, διατυπώνονται κανόνες και αφορισμοί (απορρίψεις) σχετικά με την υπόσταση του ατόμου και  την φαντασία (αγαπημένο θέμα του ρομαντισμού) και πως αυτή συνδέεται οργανικά με τον άνθρωπο, μια άποψη επιρρεασμένη από τον Ντεκάρτ. Επιπλέον γίνεται λόγος και για την θρησκεία καθώς ο Νovalis εξετάζει τη σχέση που έχει ο άνθρωπος με το θεό. Ως ένας εξαίρετος ποιητής, σους Ύμνους στη Νύχτα, επιχειρεί να μετασχηματίσει την εμπειρική καθαρά ορθολογική πραγματικότητα της εποχής του όπως αυτή διαμορφώνεται από τους Γερμανούς Ιδεαλιστές φιλοσόφους, σε μια ποιητική πραγματικότητα στην οποία η κοσμογονία έγκειται στο Εγώ. Ο κόσμος δηλαδή και διαμορφώνεται από το Άτομο. Κατά τον Novalis, η Ποίηση ως ύψιστη μορφή τέχνης είναι η αληθινή πραγματικότητα. Η πραγματικότητα αυτή είναι μέρος του Εγώ και το Εγώ μέρος του Κόσμου και ο Κόσμος είναι το Άπειρο. Στο Άπειρο έχουμε πρόσβαση μέσω της ποίσης και της φαντασίας. Οι καθαρά συναισθηματικές αυτές απόψεις απηχούν το πνεύμα του Ρομαντισμού ακόμα και στην πρώιμη μορφή του. Οι Ύμνοι στην Νύχτα είναι επίσης ένας αντικατοπτρισμός της αγάπης του Novalis για την Sophie, την οποία θα παντρευόταν αλλά δεν πρόλαβε καθώς εκείνη πεθαίνει σε ηλικία 15 ετών από φυματίωση. Ο θάνατος της σημαδεύει τον Novalis για πάντα και όλη η αγάπη που αυτός ένιωθε για εκείνη αποτυπώνονται στα μετέπειτα έργα του ποιητικά και μη.

Ο Novalis πεθαίνει το 1801 σε ηλικία 29 ετών. Το έργο που αφήνει πίσω είναι αρχή αυτού που αργότερα ονομάζεται ''Κύκλος της Γένα" και εντάσσεται στο γενικότερο ρεύμα του Γερμανικού Ρομαντισμού. Αφήνει ανολοκλήρωτο το έργο ''Heinrich Von Ofterdingen" ενώ αφήνει πίσω πολλές σημειώσεις πάνω στην φιλοσοφία,την ιστορία, το νόμο και τις φυσικές επιστήμες καθώς είχε ως στόχο να διαμορφώσει μια εγκυκλοπέδια. Οι σημειώσεις αυτές οργανώνονται και δημοσιεύονται αργότερα από τους αδερφούς Schlegel. Έργα του όπως το ''Pollen" και άλλα ποιήματά του είχαν δημοσιευτεί στο πιο διάσημο φιλοσοφικό/λογοτεχνικό περιοδικό της εποχής, το Athenaeum.
Χειρόγραφες σημειώσεις του Novalis από το ''Heinrich Von Ofterdingen".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου